Setmana Santa - junts


Contacte
Vaya al Contenido


LA SETMANA SANTA


Explicació de la celebració

La Setmana Santa és el moment litúrgic més intens de tot l'any. No obstant això, per a molts catòlics s'ha convertit només en una ocasió de descans i diversió. S'obliden de l'essencial: aquesta setmana l'hem de dedicar a l'oració i la reflexió en els misteris de la Passió i Mort de Jesús per a aprofitar totes les gràcies que això ens porta.

Per a viure la Setmana Santa, hem de donar-li a Déu el primer lloc i participar en tota la riquesa de les celebracions pròpies d'aquest temps litúrgic.

A la Setmana Santa se'n deia al principi “La Gran Setmana”. Ara se'n diu Setmana Santa o Setmana Major i als seus dies se'ls diu dies sants. Aquesta setmana comença amb el Diumenge de Rams i acaba amb el Diumenge de Pasqua.

Viure la Setmana Santa és acompanyar a Jesús amb la nostra oració, sacrificis i el penediment dels nostres pecats. Assistir al Sagrament de la Penitència en aquests dies per a morir al pecat i ressuscitar amb Crist el dia de Pasqua.

L'important d'aquest temps no és el recordar amb tristesa el que Crist va patir, sinó entendre per què va morir i va ressuscitar. És celebrar i reviure el seu lliurament a la mort per amor a nosaltres i el poder de la seva Resurrecció, que és primícia de la nostra.

La Setmana Santa va ser l'última setmana de Crist en la terra. La seva Resurrecció ens recorda que els homes vam ser creats per a viure eternament al costat de Déu.


Celebrem l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem en la qual tot el poble el lloa com a rei amb cants i palmes. Per això, nosaltres portem les nostres palmes a l'Església perquè les beneeixin aquest dia i participem en la missa.


Aquest dia recordem l'Últim Sopar de Jesús amb els seus apòstols en la qual els va rentar els peus donant-nos un exemple de servicialidad. En l'Últim Sopar, Jesús es va quedar amb nosaltres en el pa i en el vi, ens va deixar el seu cos i la seva sang. És el Dijous Sant quan va instituir l'Eucaristia i el Sacerdoci. En acabar l'Últim Sopar, Jesús es va anar a orar a l'Hort de les Oliveres. Aquí va passar tota la nit i després de molt de temps d'oració, van arribar a aprehendre'l.


Aquest dia recordem la Passió del nostre Senyor: La seva presó, els interrogatoris d'Herodes i Pilato; la flagel·lació, la coronació d'espines i la crucifixió. Ho commemorem amb un Viacrucis solemne i amb la cerimònia de l'Adoració de la Creu.


Es recorda el dia que va passar entre la mort i la Resurrecció de Jesús. És un dia de dol i tristesa perquè no tenim a Jesús entre nosaltres. Les imatges es cobreixen i els sagraris estan oberts. A la nit es duu a terme una Vigília Pasqual per a celebrar la Resurrecció de Jesús. Vigília vol dir “la tarda i nit anteriors a una festa.”. En aquesta celebració s'acostuma beneir l'aigua i encendre les espelmes en senyal de la Resurrecció de Crist, la gran festa dels catòlics.


És el dia més important i més alegre per a tots nosaltres, els catòlics, ja que Jesús va vèncer a la mort i ens va donar la vida. Això vol dir que Crist ens dóna l'oportunitat de salvar-nos, d'entrar al Cel i viure sempre feliços en companyia de Déu. Pasqua és el pas de la mort a la vida.


Per què la Setmana Santa canvia de data cada any?

El poble jueu celebrava la festa de Pasqua en record de l'alliberament de l'esclavitud d'Egipte, el dia de la primera lluna plena de primavera. Aquesta data la fixaven sobre la base de l'any lunar i no a l'any solar del nostre calendari modern. És per aquesta raó que cada any la Setmana Santa canvia de dia, perquè se li fa coincidir amb la lluna plena.

En la festa de la Pasqua, els jueus es reunien a menjar xai rostit i amanides d'herbes amargues, recitar benediccions i cantar salms. Brindaven per l'alliberament de l'esclavitud.

Jesús és el nou xai pasqual que ens porta el nou alliberament, del pecat i de la mort.

Font: Catholic.net
Regreso al contenido